Neler yeni
IRCForumları - IRC ve mIRC Yardım ve Destek Platformu

MaxiForum.Net Sizlere Instagram, Facebook, YouTube, Twitter başta olmak üzere bir çok sosyal medya alanında destek hizmeti sunar, ve yoğun ilgi gören webmaster konularını ele alır. Aynı zamanda da hızlı ve güvenilir bir şekilde ticaret yapma imkanı sağlar.Forumun hiçbir alanında üyelik zorunlu değildir.Yinede dilerseniz bize katılabilirsiniz.

Kaburga Dolması Nasıl Yapılır

EFTELYA

Çok Aktif Üye
Yönetici
Katılım
30 Eki 2014
Mesajlar
16,580
Puanları
93
Konum
Kapadokya
Tepkime puanı
1,112



Malzemeler

3 kilogram kuzu kaburgası
3 yemek kaşığıtereyağı
2 adetkuru soğan
1/2 su bardağıdolmalık fıstık
2 dişsarımsak
1 yemek kaşığıdomates salçası
1 yemek kaşığıbiber salçası
3 su bardağıpirinç
2 tatlı kaşığıyenibahar
2 çay kaşığıkimyon
2 çay kaşığıkişniş
2 çay kaşığıtarçın
2 çay kaşığıkarabiber
2 yemek kaşığıkuş üzümü
1 tatlı kaşığıtuz
1 avuçince doğranmış dereotu
1 avuçince doğranmış maydanoz

Sosu için:

2 yemek kaşığızeytinyağı
1 yemek kaşığıdomates salçası
1 çay kaşığıbal
1 tatlı kaşığınar ekşisi
1 su bardağısu

Yapılışı


İç pilavı hazırlamak için pirinci derin bir kaba alın ve tuzlu ılık su ile ıslatıp en az 15 dakika kabarması için bırakın.

Kuş üzümlerini de su dolu bir kasenin içinde beklemeye alın.

Pirinç kabarırken, bir tencereye 2 yemek kaşığı tereyağını alın ve ince ince doğradığınız soğanları ilave edin.

Soğanlar pembeleşmeye başladığında dolmalık fıstıkları ekleyin ve bir süre kavurun.

Ardından ince ince doğradığınız sarımsakları ilave edin. Biber ve domates salçalarını da ekleyip, üstüne bir bardağa yakın su ilave edip karışımın özdeşleşmesini sağlayın. Sonrasında süzüp yıkadığınız pirinci ekleyin ve bir süre kavurun.

Yaklaşık ½ su bardağı kadar daha su ilave edin ve iyice karıştırın. Ardından baharatları eklemeye başlayabilirsiniz.

Yenibahar, kimyon, kişniş, tarçın, tuz, karabiber ve süzdüğünüz kuş üzümlerini ilave edip güzelce karıştırın.

½ su bardağı kadar daha su ilave edin ve 1 yemek kaşığı daha tereyağını da ekleyip tereyağı eriyene ve karışımınız özdeşleşene dek karıştırın. Böylece yarı pişmiş bir pilav elde etmiş olacaksınız. Tencerenin altını kapatın.

Tencerenin altını kapattıktan sonra ince ince doğranmış maydanoz ve dereotunu da pilava ilave edip güzelce karıştırın. İç pilavınız hazır.

Kuzu kaburgasını alın, eğer kasabınız kaburganın içini doldurmanız için bir cep hazırlamadıysa, kendiniz hazırlamak için; oldukça keskin ve sivri uçlu bir bıçakla kaburganın üst deri kısmıyla kaburga kemiklerinin olduğu kısmı birbirinden ayırmak için bıçağınızı kaburga kemiklerine paralel tutarak ve yavaş yavaş keserek bir cep açın.

Açtığınız bu cebi yumruğunuzu da kullanarak tüm kaburga boyunca genişletin. Böylece kaburga kemikleri ile üst deri arasında, iç pilavı doldurabileceğiniz bir boşluk elde etmiş olacaksınız.

Hazırladığınız bu cep kısmına yarı pişirmiş olduğunuz iç pilavın yarısını bir kaşık yardımıyla doldurun ve kaburgayı bir iğne iplikle dikerek ağzını kapatın. Böylece kaburga dolması pişerken içerisinde pişip büyüyecek olan pirinç taneleri dışarı çıkamayacaklardır.

Hazırlayıp içini doldurduğunuz kaburga dolmasını oldukça geniş bir fırın tepsisine alın, tepsinin içerisine tepsiden taşmayacak kadar su doldurun ve tepsiyi alüminyum folyo ile hava almayacak şekilde kapatın. Böylece kaburga dolması su buharıyla birlikte yavaş yavaş pişmiş olacak.

Önceden 225 derecede ısıttığınız fırına verin ve yaklaşık 2,5 saat pişmeye bırakın.

Bu sırada üzeri için sosunu hazırlayın. Bir tavada ısıttığınız zeytinyağına salçayı ve suyu ilave ederek iyice karıştırın. Ardından bal, nar ekşisi ve toz kırmızı biberi ekleyin ve sosunuzu hazırlayın.

Yarısını kaburganın içine doldurmuş olduğunuz iç pilavın kalan yarısını yaklaşık 1,5 su bardağı sıcak su ilavesi ile suyunu çekene kadar pişirin.

2,5 saatin sonunda kaburga dolmasını fırından çıkartın ve alüminyum folyuyu açın. Hazırladığınız sosu kaburganın üzerine güzelce sürün ve kaburga dolmasını üstü açık bir şekilde tekrar fırına verip yaklaşık 15-20 dakika daha pişirin.

Kaburga dolmasının üstü kızarıp, derisi çıtır çıtır olduğunda dolmanız pişmiş demektir. Fırından alın ve bir servis tepsisine yerleştirin.

Tepsinin boş kalan kısımlarını da pişirdiğiniz iç pilavı ilave ederek süsleyin. Sıcak sıcak servis edin.
 

Benzer konular

Users Who Are Viewing This Konu (Users: 0, Guests: 1)

Üst