Neler yeni

Yiyecekler tuzlanarak nasıl saklanabilir?

Painfully

Bronz Üye
Katılım
23 Mart 2019
Mesajlar
1,873
Puanları
63
Konum
Yalnızlık.
Tepkime puanı
469
Yiyecekler tuzlanarak nasıl saklanabilir?

Yiyeceği tuzlamak insaniyet tarihinde malum en külüstür muhafaza metodudur.
Arkeolojik hafriyatlarda bu usulün taş devrinde dahi bilindiğine değin bilgiler elde edilmiş, hem de Çin'de bu hususta MÖ 2000 senelerine dayanan kayıtlar yer almıştır.
Romalılar eti, balığı, zeytini, karidesi ve peyniri tuzlayarak gizliyorlardı.
Eski Mısır'da da ölülerin bedenları arızalanmamaları için tuzla kaplanıyordu.
Tuz, suyu defa seven tek kimyevidır.

Yiyecekteki suyu emerek, bakterilerin ilerlemek için muhtaç oldukları nemli bölgeı ortadan kaldırmaktadır ve bakterilerin yiyeceği bozmalarını engel olur.
Tuz bu arada bu bakterileri kendi de direk can verdirür.
Günümüzde eti saklamak için tuza güçlü tek bakteri düşmanı olan 'potasyum nitrat' da eklenilir.
Aslında tuzlama tek tür pişirmedir.
Et ve balığı tuzladığımızda aynen onları pişirmişiz gibi kimyevi tek tepkin meydana gelir (lakerdayı anımsayın).
Tuzlanan ette proteinler gevşer ve çözünür ki, bu, et ısıtıldığında olan hadise ile aynısıdır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Şuanda Bu Konuyu Görüntüleyenler (Kayıtlı: 0, Misafir: 1)

Üst