Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması tarifi: Patlıcan dolması nasıl yapılır?

yaSmin

Emektar Üye
Katılım
Nisan 16, 2019
Mesajlar
3,371
Puanları
93
Yaş
118
Konum
İstanbul
Tepkime puanı
996
Güneydoğu Anadolu Mutfağı'nın en vazgeçilmez, en lezzetli ve en pratik yemeklerinden biri olan kuru patlıcan dolması zeytinyağlı ve etli seçenekleriyle de göz dolduruyor. Ağır ve yapımı zor gibi görünse de patlıcanların içini oyma gibi bir uğraşla vakit harcamayacağınız için oldukça pratik bir tarif. Bazı yörelerde ekşili dolma olarak da bilinen kuru patlıcan dolması adını sumak ekşisinden almaktadır. İşte kuru patlıcan dolması için gerekli malzemeler ve ayrıntılı tarifi…

KURU PATLICAN DOLMASI YAPIMI İÇİN GEREKEN MALZEMELER

-15-20 tane kuru patlıcan

-1 bardak pirinç

-2 soğan

-4 diş sarımsak

-1 kaşık nar ekşisi

-1 kaşık domates salçası

-1 kaşık biber salçası

-2 kaşık kuru nane

-½ çay bardağı sumak

-Karabiber

-Pul biber

-Tuz

-1 küp şeker

-½ bardak zeytinyağı
KURU PATLICAN DOLMASI TARİFİ

Öncelikle patlıcanları kaynamış olan duyun içine atın ve 15 dakika bekleyin. Ardından süzün ve ayırın. Ardından pilav tenceresinin içine zeytinyağını koyun. Soğanları yemeklik doğrayın ve kavurmaya başlayın. Ardından sarımsakları ve salçaları ekleyip kavurmaya devam edin.

Üzerine pirinci ekleyin. 2-3 dk kavurduktan sonra baharatlarını atın ve kavurmaya devam edin. 1,5 bardak sıcak su ekleyip kapağını kapatın ve pişirin.

Pirinçler suyunu çektikten sonra kuru patlıcanların içini 1 cm boşluk bırakacak şekilde doldurun ve tencereye dizin. Ardından 1 ,5 bardak su ve nar ekşisini karıştırın. Kaynamaya başlayınca altını kısın ve 40 dakika sonra servise hazır.
 

ArifÇ.

Yönetici
Board Admin
Katılım
Ağustos 30, 2020
Mesajlar
15,483
Puanları
93
Konum
Bursa
Tepkime puanı
7,967
Bey abiler, hanım ablalar;

Ben patlıcan yemiyorum, canım çekmedi

Neden mi yemiyorum? Ben küçükken patlıcanın içinde o kımıl kımıl yapısından dolayı böcek yaşıyor sanırdım. Hatta, annem korkuyorum diye beni patlıcanla korkuturdu :( geçen yılların ardından artık böcek yaşadığını düşünmüyorum tabi ama hala yemiyorum.
 
Üst